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Establishment (Allowance) Section 

SI. 
No. 

Question Answer 

Children Education Allowance 

I Whether 	 reimbursement 	 of Children 

Education Allowance is admissible for 

the. 

(a)  Nursery/LKG/UKG as there is no 
provision of recognition of these 
classes in most of the States/UTs; 

Reimbursement is permissible only 
if the child is studying in a 
recognised educational institution. 

(b)  Third child if either of the first two 
children is disabled to the extent 
that he/she cannot go to school; 

Reimbursement is allowed to only 
the two eldest surviving children 
of the Government servant except 

when the 2 nd  child birth results in 

multiple births or the 3` d  child is 

born due to failure of sterilization 

operation. 

(c)  The children borne out of second 
marriage or the children of second 
wife/husband in additions to 
children from first marriage; 

Reimbursement is allowed to only 
the two eldest surviving children 

of the Government servant. 

(d)  Entitlement 	 of number of Note 

Books. 

Reimbursement is permissible for 
any number of note books as may 
be prescribed by the recognised 

educational institution. 

OTA/NDA 

2. The reasons for not enhancing rates of 

OTA/NDA 

The 5 th  and the 6 th  Central pay 

Commission did not recommend 

enhancement of rates of 

OTA/NDA. 

Honorarium/Fee 

3 Whether honorarium is payable to the 
Chairperson/Members of the DPC and 
also such other Departmental 
Committees, viz., Committee on Sexual 

Harassments at work place, etc.? 

In terms of the provisions of FR 46 
(b), the Central Government may 
grant or permit a Government 
servant to receive an honorarium 
as remuneration for work 
performed which is occasional or 

intermittent in character and 
either so laborious or of such 
special merit as to justify a 

special 	 reward. 	 Except 	 when 

special reasons, which should be 



recorded 	 in writing, 	 exist for a 

departure 	 from 	 this 	 provision, 

sanction 	 to 	 the 	 grant 	 or 

acceptance of an honorarium 
should not be given unless the 
work has been undertaken with 
the prior consent of the Central 
Government and its account has 

been settled in advance. 

Guidelines 	 for 	 payment 	 of 

Honorarium under FR 46 (b) have 
already been laid down inter alia 

vide this Department's OM No. 
17011/9/85- Estt. (AL), dated 

23.12.1985 	 and 	 OM 	 No. 

17020/1/91- 	 Estt. 	 (AL), 	 dated 

18.11 .1991. 	 It 	 has 	 also 	 been 

clarified that no honorarium 
should be granted for temporary 

increases in work 

4 Whether retention of "Fee" for delivering 
lectures in Government/private bodies is 

permissible? 

As per para 6 of DoP&T's O.M. 

No. I 6013/1/79-Estt.(AL) 	 dated 

11'h 	 February, 	 1980, 	 payments 

received by Government servants 

as 	 income 	 from books, articles, 

papers and lectures on literary, 

cultural, artistic, technological and 

scientific subjects including 

management sciences; will not be 

subject to crediting one-third of the 

amount to the general revenues 

Establishment (Leave) Section: 

5. Whether male Government servant, who 
is single parent, can be allowed Child 

Care Leave? 

No. CCL can be granted to female 

employees only. 

6. Whether Bond on Study Leave can be 
transferred from Central Government to 

State Government? 

No. 	 Bond 	 executed 	 by 	 the 

Government 	 servant 	 while 

proceeding on study leave cannot 

be 	 transferred 	 on 	 his/her 

appointment 	 in 	 State 

Government/PSU/Autonomous 

bodies. 

7. What is the limit of leave encashment 
while availing LTC by dependents or 

spouse within the same block year? 

The 	 Government 	 Servants 

governed 	 by 	 the 	 CSS 	 (Leave) 

Rules, 1972 and entitled to avail 



LTC may en-cash earned leave up 
to 10 days at the time of availing 
both types of LTCs., i.e., 
`Hometown' and `Anywhere in 
India'. However, when the one 

and the same LTC is being availed 
of by the Government Servant and 
his family members separately in a 

block year, encashment of leave 
would be restricted to one occasion 

only.  

(Na re 	 autam) 

Under Secretary to the Gove 	 of India 
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